Ispis

thumbs za drustvoHrvatsko društvo za medicinsku informatiku – HDMI osnovano je 1989. godine, a 1992. godine HDMI postaje član Europske federacije za medicinsku informatiku (European Association for Medical Informatics – EFMI) i Međunarodne asocijacije za medicinsku informatiku (International Medical Informatics Association – IMIA).

Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku ima u svojem članstvu stotinjak članova – liječnika, inžinjera, matematičara, medicinskih sestara i drugih struka angažiranih u radu na teorijskim i praktičnim aspektima medicinskoinformatičke tehnologije.

Zadatak Društva je da prikuplja, proizvodi i proširuje medicinskoinformatičko znanje, te da potiče istraživanja u tom području kao i razvoj i evaluaciju zdravstvenih informacijskih sustava na svim razinama u sustavu zdravstva.

HDMI organizira u okviru svojeg rada znanstvene i stručne skupove. Prvi takav simpozij s međunarodnim sudjelovanjem HDMI je organizirao 1993. godine u Zagrebu. Otada se simpoziji održavaju svake druge godine. Dosad su na simpozijima osim hrvatskoh stručnjaka aktivno sudjelovali i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Češke, Slovenije, Španjolske i drugih zemalja. Dva puta su simpoziji organizirani u obliku videokonferencija u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom računalnom mrežom (CARNet).

Dvaput godišnje HDMI izdaje i Bilten o događanjima u Društvu, objavljuje radove članova Društva, donosi novosti iz raznih domaćih i međunarodnih medicinskoinformatičkih krugova.

HDMI prevodi i objavljuje tekstove relevantne za područje u kojem djeluje. Prevedeni su dokumenti poput Etičkog kodeksa medicinskih informatičara te Preporuka za edukaciju iz medicinske informatike (dokumenti IMIA-e). Također postoji i originalni dokument HDMI pod nazivom 'Principi i vodiči za zaštitu osobnih podataka' koji je izradila posebna radna grupa Hrvatskog društva za medicinsku informatiku.

HDMI je inicirao i osnivanje nacionalnog tehničkog odbora za normizaciju u medicinskoj informatici (TO 215) pri Hrvatskom zavodu za norme. Isto tako u suradnji s Hrvatskim društvom za medicinsku i biološku tehniku, HDMI je potaknuo osnivanje Udruge HL7 Hrvatska.

Tijela društva

Ispis

IZVRŠNI ODBOR

Predsjednik društva

Marijan Erceg                        Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dopredsjednik društva

Zdenko Sonicki

Tajnik društva

Davor Fanton                         Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Blagajnica

Mira Hercigonja-Szekeres     Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  

Članovi
Vesna Ilakovac
Kristina Fišter
Dražen Pomper
 

NADZORNI ODBOR

SKUPŠTINA

RADNE GRUPE

Radna grupa za sekundarnu uporabu biomedicinskih i zdravstvenih podataka (SEKA)
 
Radna grupa za evaluaciju i razvoj obrazovanja iz biomedicinske i zdravstvene informatike te mogućnosti zapošljavanja stručnjaka u hrvatskome zdravstvenom sustavu (ELVIS)
 
Radna grupa za informacijsku i kibernetičku sigurnost (IKS)

Program rada Hrvatskog društva za medicinsku informatiku

Ispis

Program rada HDMI u svakom razdoblju obuhvaća više tematskih točaka, od kojih su neke trajne naravi (članstvo u HDMI, stručna predavanja, suradnja s drugim organizacijama i udrugama), a druge su promjenljive i ovise o okolnostima razdoblja u kojem i za koje se planiraju i inicijativi samih članova. Tematske točke koje su izuzetno važne za djelovanje HDMI i njegovih članova (kao npr. priznavanje i prepoznavanje medicinske informatike kao struke i grane znanosti) ostaju u programima rada HDMI sve do njihovog izvršenja.

Plan i program aktivnosti HDMI za razdoblje između dviju redovitih godišnjih Skupština HDMI na redovitoj godišnjoj Skupštini predlaže predsjednik HDMI, a usvaja ga Skupština, kao najviše tijelo HDMI.

Statut HDMI 2015

Ispis

Statut HDMI možete vidjeti/preuzeti ovdje.

Kronika HDMI 1989.-2004.

Ispis

Deseta godišnjica postojanja Hrvatskog društva za medicinsku informatiku obilježena je prigodnim člankom njegova predsjednika objavljenim u Biltenu HDMI (1). U tom je članku prikazano kako je došlo do osnivanja HDMI. Detaljno su opisana desetogodišnja nastojanja u Hrvatskoj koja su prethodila početku djelovanja HDMI i koja su bila pionirska za cijelu tadašnju jugoslavensku federaciju. Također su prikazani najvažniji događaji u prvom deceniju postojanja i rada HDMI. U hrvatskoj povijesti bilo je to dijelom i burno razdoblje Domovinskog rata, u kojem su razdoblju i HDMI i njegovo članstvo dali doprinos u obrani Hrvatske i njenoj afirmaciji u međunarodnim krugovima, posebno koristeći svoje članstvo u IMIA i EFMI te svoje kontakte s medicinskim informatičarima u svijetu.
Sada, kad se navršilo 15 godina postojanja HDMI, želimo registrirati glavne događaje u djelovanju i razvoju HDMI u obliku kronike koja s prije citiranim člankom čini cjelinu. To će omogućiti da se današnje članstvo podsjeti na sve što je ostvareno u njegovu dosadašnjem radu, a budućim naraštajima hrvatskih medicinskih informatičara osigurat će se vrelo za upoznavanje povijesti HDMI.

Cjeloviti tekst možete potražiti ovdje.

Kronika HDMI 1989.-2009.

Ispis

Izvadak iz predavanja prof. Deželića:

Prošlo je već dvadeset godina otkako je 16. veljače 1989. osnovano Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku (HDM). Dogodilo se to na osnivačkoj skupštini održanoj u prostorijama Škole narodnog zdravlja ,,Andrija Štampar.; Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu". Osnutak HDMI bio je kruna naših decenijskih nastojanja da u Hrvatskoj, kao i drugdje u razvijenoj Europi, osnuje udruga koja će omogućiti stručnjacima različitog profila, koji se bave medicinskom informatikom, društveno okupljanje i suradnju u zemlji te medunarodno povezivanje u europsku i svjetsku asocijaciju za medicinsku  informatiku. U času kad naše društvo obilježava dva decenija svojeg postojanja, dobro je podsjetiti se od kuda smo kenuli i do kuda smo danas stigli. Budući da sam već imao čast o tome govoriti u dva navrata, prilikom obilježavanja 10. i 15. obljetnice HDMI, i o tome napisao opsežnije članke, ponovit ću ovom prilikom skraćene dijelove tih izlaganja, ali i dodati neka novija zapažanja. O mnogim ljudima zaslužnim za prvih dvadeset godina HDMI i ostalim nekim detaljima koji su značajni za njegov razvoj, u ovako kratkom članku na žalost nema dovoljno prostora, pa upućujem čitatelje na obilje podataka u citiranim člancima, i to osobito u ,,Kronici HDMI, 1989.-2004.". U ovom ću se tekstu zadržati na najvažnijim dogadajima i činjenicama, bez pretenzlja na cjelovitost, kako to i priliči mojem sadašnjem statusu u HDMI. 

Cjeloviti tekst nalazi se ovdje.

HDMI designed by Helix d.d.d.
payday loans