Ispis

thumbs za drustvoHrvatsko društvo za medicinsku informatiku – HDMI osnovano je 1989. godine, a 1992. godine HDMI postaje član Europske federacije za medicinsku informatiku (European Association for Medical Informatics – EFMI) i Međunarodne asocijacije za medicinsku informatiku (International Medical Informatics Association – IMIA).

Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku ima u svojem članstvu stotinjak članova – liječnika, inžinjera, matematičara, medicinskih sestara i drugih struka angažiranih u radu na teorijskim i praktičnim aspektima medicinskoinformatičke tehnologije.

Zadatak Društva je da prikuplja, proizvodi i proširuje medicinskoinformatičko znanje, te da potiče istraživanja u tom području kao i razvoj i evaluaciju zdravstvenih informacijskih sustava na svim razinama u sustavu zdravstva.

HDMI organizira u okviru svojeg rada znanstvene i stručne skupove. Prvi takav simpozij s međunarodnim sudjelovanjem HDMI je organizirao 1993. godine u Zagrebu. Otada se simpoziji održavaju svake druge godine. Dosad su na simpozijima osim hrvatskoh stručnjaka aktivno sudjelovali i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Češke, Slovenije, Španjolske i drugih zemalja. Dva puta su simpoziji organizirani u obliku videokonferencija u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom računalnom mrežom (CARNet).

Dvaput godišnje HDMI izdaje i Bilten o događanjima u Društvu, objavljuje radove članova Društva, donosi novosti iz raznih domaćih i međunarodnih medicinskoinformatičkih krugova.

HDMI prevodi i objavljuje tekstove relevantne za područje u kojem djeluje. Prevedeni su dokumenti poput Etičkog kodeksa medicinskih informatičara te Preporuka za edukaciju iz medicinske informatike (dokumenti IMIA-e). Također postoji i originalni dokument HDMI pod nazivom 'Principi i vodiči za zaštitu osobnih podataka' koji je izradila posebna radna grupa Hrvatskog društva za medicinsku informatiku.

HDMI je inicirao i osnivanje nacionalnog tehničkog odbora za normizaciju u medicinskoj informatici (TO 215) pri Hrvatskom zavodu za norme. Isto tako u suradnji s Hrvatskim društvom za medicinsku i biološku tehniku, HDMI je potaknuo osnivanje Udruge HL7 Hrvatska.

HDMI designed by Helix d.d.d.
payday loans